CNC Frezen

CNC frezen staat Computer Numerical Control frezen. Het frezen gaat middels computer gestuurde machines. De computers worden geprogrammeerd om, middels een roterende beweging, materiaal te verwijderen.

In tegenstelling tot manuele freesbewerkingen, voert de machine bij CNC-frezen beweegbare werkstukken aan met de rotatie van het snijgereedschap in plaats van ertegenin. Freesbewerkingen waarbij deze conventie wordt gevolgd, staan bekend als klimfreesbewerkingen, terwijl bewerkingen die daar haaks op staan bekend staan als conventionele freesbewerkingen.

CNC frezen is een bewerkingsproces dat geschikt is voor de productie van onderdelen met hoge nauwkeurigheid en tolerantie voor prototypen, eenmalige en kleine tot middelgrote series. Hoewel onderdelen meestal worden geproduceerd met toleranties tussen +/- 0,001 in. en +/- 0,005 in. kunnen sommige freesmachines toleranties bereiken tot en boven +/- 0,0005 in. Door de veelzijdigheid van het freesproces kan het worden gebruikt in een groot aantal industrieën en voor een groot aantal productkenmerken en -ontwerpen, zoals gleuven, afschuiningen, schroefdraad en uitsparingen. 

Het CNC freesproces begint met het maken van een 2D of 3D CAD onderdeelontwerp. Vervolgens wordt het voltooide ontwerp geëxporteerd naar een CNC-compatibel bestandsformaat en door CAM software omgezet in een CNC machineprogramma dat de acties van de machine en de bewegingen van het gereedschap over het werkstuk dicteert. Voordat de operator het CNC programma uitvoert, bereidt hij de CNC freesmachine voor door het werkstuk op het werkvlak (d.w.z. de werktafel) of de werkhouder (d.w.z. de bankschroef) van de machine te bevestigen en de freesgereedschappen aan de spindel van de machine te bevestigen. Bij het CNC frezen wordt gebruik gemaakt van horizontale of verticale CNC freesmachines – afhankelijk van de specificaties en eisen van de freestoepassing – en roterende snijgereedschappen met meerdere punten (d.w.z. met meerdere tanden), zoals frezen en boren. Als de machine klaar is, start de operator het programma via de machine-interface en vraagt hij de machine om de freesbewerking uit te voeren.

Zodra het CNC freesproces is gestart, begint de machine het snijgereedschap te roteren met snelheden die kunnen oplopen tot duizenden omwentelingen per minuut. Afhankelijk van het gebruikte type freesmachine en de eisen van de freestoepassing zal de machine, wanneer het gereedschap in het werkstuk snijdt verschillende acties uitvoeren om de nodige sneden in het werkstuk te maken.

Freesbewerkingen, welke soorten zijn er?

Face frezen

Face frezen verwijst naar freesbewerkingen waarbij de rotatie-as van het snijgereedschap loodrecht op het oppervlak van het werkstuk staat. Bij dit proces worden schuinfrezen gebruikt die zowel aan de rand als aan de voorkant tanden hebben, waarbij de tanden aan de rand hoofdzakelijk worden gebruikt om te snijden en de schuine tanden voor afwerkingstoepassingen. Over het algemeen wordt vlakfrezen gebruikt om vlakke oppervlakken en contouren op het afgewerkte stuk te maken en kan het een betere afwerkingskwaliteit opleveren dan andere freesbewerkingen. Zowel verticale als horizontale freesmachines zijn geschikt voor dit proces.

Vlakfrezen

Tot de soorten vlakfrezen behoren eindfrezen en zijfrezen, waarbij respectievelijk eindfrezen en zijfrezen worden gebruikt.

Vlakfrezen, ook bekend als oppervlakte- of plaatfrezen, verwijst naar freesbewerkingen waarbij de rotatieas van het snijgereedschap evenwijdig is aan het oppervlak van het werkstuk. Bij dit proces worden frezen gebruikt die aan de omtrek tanden hebben die de snijbewerking uitvoeren. Afhankelijk van de specificaties van de freestoepassing, zoals de diepte van de snede en de afmetingen van het werkstuk, worden zowel smalle als brede frezen gebruikt. Smalle frezen maken diepere sneden mogelijk, terwijl bredere frezen worden gebruikt voor het snijden van grotere oppervlakken. Als voor een vlakfreestoepassing een grote hoeveelheid materiaal van het werkstuk moet worden verwijderd, gebruikt de operator eerst een frees met grove vertanding, lage snijsnelheden en snelle voedingssnelheden om bij benadering de geometrie van het op maat gemaakte werkstuk te produceren. Daarna gebruikt de operator een fijner getande frees, hogere snijsnelheden en langzamere voedingssnelheden om de details van het afgewerkte werkstuk te produceren.

Ruwe grondstoffen gaan in de machine en worden bewerkt tot eindproducten. Tijdens het frezen wordt er dus vorm gegeven aan het eindproduct door middel van een frees. Het voordeel van CNC frezen is dat je de machine slechts één keer hoeft in te stellen. Daarnaast worden de kans op fouten verkleind en kan er in grote snelheid geproduceerd worden. Bij grotere series is CNC frezen dus voordelig.

Wij werken enkel met geselecteerde kwaliteitspartners. Onze  partners hebben uiteraard goed opgeleid personeel, korte levertijden, hoge servicegraad en uitstekende referenties.
Onze partners zijn zowel specialisten in kleine series als grote series.

Kies voor Gemak

Leveranciers met een juiste balans

Is jouw inkoop van draaiwerk versnipperd?

Of heb je weinig inkoopvolume op draaiwerk, maar wel behoefte aan competitieve condities?

Door draaiwerk uit te besteden aan Draaierijen.nl bespaar je kosten. Het doel van ons bedrijf is dat jij kosten bespaart. Wij hebben de beste draaierijen gecontracteerd, allemaal met hun eigen expertises. Daarbij bundelen wij draaiwerk opdrachten om een goede deal voor al onze klanten te realiseren. Want samen kunnen wij besparen (volume = besparing).

Vraag jouw {draaiwerk |]offerte direct 100% vrijblijvend aan en bekijk hoe competitief onze aanbiedingen zijn.

Leveranciers met de juiste kennis

Bespaar
26%
Succesvolle Matches
92%
team

Ervaringen

Word ook een
tevreden klant

Wat is CNC-frezen?

CNC frezen is een productieproces waarbij gebruik wordt gemaakt van een snijgereedschap dat op een draaiende spindel is gemonteerd om selectief materiaal te verwijderen uit een blok ruw substraat. Het werkstuk is vast gemonteerd op een tafel, en deze tafel beweegt of roteert op verschillende vlakken zodat het gereedschap onder vele hoeken kan werken. Geavanceerde CNC freesmachines kunnen 5 of meer onafhankelijke bewegingsassen hebben om complexere vormen te maken of om te vermijden dat het werkstuk naar een aparte machine moet worden verplaatst.

De bewegingsassen van een CNC freesmachine zijn gebaseerd op een X-Y-Z coördinatenmeetsysteem. Alle machinisten verwijzen hiernaar bij het beschrijven van de basisbewegingen van de freesmachine, ten opzichte van een bediener die naar de machine kijkt. Een standaard CNC freesmachine heeft bijvoorbeeld drie assen. De freesspindel vertegenwoordigt de Z-as en beweegt op en neer. De X-as is van links naar rechts, en de Y-as is van voor naar achter.

Roterende tafels kunnen worden toegevoegd aan CNC freesmachines om extra bewegingen mogelijk te maken, terwijl 5-assige machines al ingebouwde roterende werktafels hebben.

Al deze bewegingen van CNC freesmachines zijn gebaseerd op Computer Numeric Control, een computerprogramma dat is afgeleid van een digitaal 3D bestand van het gewenste eindproduct.

Wat is frezen?

Frezen is de meest gebruikelijke vorm van verspanende bewerking, een materiaalverwijderingsproces waarmee allerlei vormen op een werkstuk kunnen worden aangebracht door het ongewenste materiaal weg te snijden. Voor het freesproces zijn een freesmachine, een werkstuk, een opspanning en een frees nodig. Het werkstuk is een stuk voorgevormd materiaal dat wordt bevestigd aan de opspaninrichting, die op haar beurt is bevestigd aan een platform in de freesmachine. De frees is een snijwerktuig met scherpe tanden dat eveneens in de freesmachine is bevestigd en met hoge snelheid ronddraait. Door het werkstuk in de draaiende frees te voeren, wordt materiaal van dit werkstuk weggesneden in de vorm van kleine spanen om de gewenste vorm te verkrijgen. Frezen wordt meestal gebruikt om onderdelen te vervaardigen die niet axiaal symmetrisch zijn en vele kenmerken hebben, zoals gaten, gleuven, uitsparingen en zelfs driedimensionale oppervlaktecontouren. Onderdelen die volledig door middel van frezen worden vervaardigd, zijn vaak onderdelen die in beperkte hoeveelheden worden gebruikt, misschien voor prototypen, zoals op maat ontworpen bevestigingsmiddelen of beugels. Een andere toepassing van frezen is het vervaardigen van gereedschappen voor andere processen. Zo worden bijvoorbeeld driedimensionale mallen meestal gefreesd. Frezen wordt ook vaak gebruikt als een secundair proces om kenmerken toe te voegen aan of te verfijnen van onderdelen die met een ander proces werden vervaardigd. Door de hoge toleranties en oppervlakteafwerking die frezen kan bieden, is het ideaal om precisiekenmerken toe te voegen aan een onderdeel waarvan de basisvorm al gevormd is.

De tijd die nodig is om een bepaalde hoeveelheid onderdelen te vervaardigen omvat de insteltijd en de cyclustijd voor elk onderdeel. De insteltijd bestaat uit de tijd voor het instellen van de freesmachine, het plannen van de gereedschapsbewegingen (handmatig of machinaal), en het installeren van de opspaninrichting in de freesmachine. De cyclustijd kan worden onderverdeeld in de volgende vier tijden:

Na de cyclus van het freesproces is er geen nabewerking nodig. Er kunnen echter secundaire processen worden toegepast om de oppervlakteafwerking van het werkstuk te verbeteren, indien dat nodig is. Het schrootmateriaal, in de vorm van kleine materiaalsplinters die uit het werkstuk zijn gesneden, wordt door de beweging van de frees en het spuiten van smeermiddel van het werkstuk weggeduwd. Daarom is er geen processtap nodig om het schrootmateriaal te verwijderen, dat kan worden verzameld en weggegooid na de productie. De snelheid en de beweging van het snijgereedschap wordt gespecificeerd door middel van verschillende parameters. Deze parameters worden voor elke bewerking geselecteerd op basis van het materiaal van het werkstuk, het materiaal van het gereedschap, de afmetingen van het gereedschap, enzovoort.

Tijdens de procescyclus kunnen diverse bewerkingen op het werkstuk worden uitgevoerd om de gewenste werkstukvorm te verkrijgen. De volgende bewerkingen worden elk bepaald door het type frees dat wordt gebruikt en de weg die de frees aflegt om materiaal van het werkstuk te verwijderen.

Freesmachines zijn er in verschillende maten en uitvoeringen, maar toch beschikken ze over dezelfde hoofdcomponenten waarmee het werkstuk in drie richtingen ten opzichte van het gereedschap kan worden bewogen.

De voordelen van CNC Frezen

CNC-frezen is een machine die metaal snijdt, polijst, graveert en ontbraamt. CNC-freesmachines worden gebruikt in een breed scala van industrieën, waaronder ferro- en non-ferrometalen. Mensen die deze machines gebruiken voor hun snij- en polijstbewerkingen, willen doorgaans meer te weten komen over de ontwerpprocessen en techniek achter de machine of hoe deze werkt om de werkomstandigheden voor elk afzonderlijk onderdeel of set onderdelen te optimaliseren.
CNC-freesmachines zijn oorspronkelijk ontworpen om de bewerkingsprocedures voor metaal te vereenvoudigen door de behoefte aan dure gereedschappen en gereedschappen die gecompliceerde instellingsprocedures vereisen, te verminderen. Ze worden ook vaak gebruikt om metalen bramen te verwijderen door ze niet bij elke stap in een proces vast te houden en te verwijderen. Ze zijn zeer succesvol geweest in veel toepassingen, maar ze zijn soms bekritiseerd als te duur of onnodig gebruik van bronnen.
Naast het snijden van metaal wordt CNC-frezen ook gebruikt in een aantal andere gebieden, waaronder:
• Aanpassingen aan carrosserieën
• Industriële reiniging
• Verspanen van gelegeerd staal (vooral koolstofstaal) tot gevormde platen (bijvoorbeeld gelast plaatstaal)
Zoals bij alle productieprocessen, van olieboorplatforms tot bouwkranen, speelt gereedschap een belangrijke rol bij elke succesvolle productie. Gereedschap is van cruciaal belang omdat productieapparatuur rond specifieke gereedschapsontwerpen moet worden gebouwd. Wanneer bijvoorbeeld een nieuwe houtbewerkingsmachine wordt gekocht, is het belangrijk dat de fabrikant bestaande gereedschappen gemakkelijk kan aanpassen en uitwisselen, zodat wijzigingen snel kunnen worden doorgevoerd zonder onderdelen te hoeven herbouwen of dure gereedschapswisselingen te hoeven ondergaan. Vandaar het belang van het specifiek optimaliseren van gereedschapsontwerpen voor nieuwe productieprocessen zoals CNC-frezen. Vanwege deze behoefte aan optimalisatie van het gereedschapsontwerp, zijn er veel verschillende soorten CNC-freesmachines en ook verschillende methoden om ze te bouwen: riemaandrijvingen versus motoren met directe aandrijving; niet-elektrische versus elektromechanische aandrijvingen; motoren met vast toerental versus motoren met variabel toerental; enzovoorts…
 

Wat zijn de voordelen van CNC frezen?

De eerste geautomatiseerde werktuigmachines waren gebaseerd op ponskaarten om hun basisbewegingen op een systematische manier te besturen. Deze technologie werkte, maar het was een traag en omslachtig systeem en ponskaarten konden niet worden gewijzigd als ze eenmaal waren gemaakt. Deze werden later vervangen door magneetbanden, diskdrives en nu volledig digitale instructies in G-Code.

Dit besturingssysteem is niet alleen snel en nauwkeurig, maar kan in tegenstelling tot vroegere systemen ook gemakkelijk, regel per regel en in real time, worden gewijzigd om het bewerkingsprogramma nauwkeurig af te stellen voor de beste CNC freesresultaten.

Voor het maken van een eindproduct uit een blok materiaal zijn veel verschillende gereedschappen nodig, die elk een zeer specifieke CNC bewerkingsfunctie uitvoeren. Deze gereedschappen één voor één met de hand wisselen zou onbetaalbaar tijdrovend en inefficiënt zijn.

Om dit tegen te gaan, beschikken CNC freesmachines over roterende carrousels waar alle benodigde gereedschappen op afzonderlijke houders zijn voorgeladen. Wanneer nodig kunnen deze CNC frees- en verspaningsgereedschappen binnen enkele seconden automatisch op de spindel worden verwisseld.

Op een CNC bewerkingscentrum is het werkstuk in een vaste positie op een werktafel gemonteerd terwijl het gereedschap eromheen wordt bewogen. Dit is het fundamentele verschil met CNC draaien op een draaibank, waar het werkstuk ronddraait terwijl het gereedschap stil blijft staan.

Door dit fundamentele verschil in beweging worden werkstukken op deze twee machines op heel verschillende manieren op hun plaats gehouden. Bij CNC-draaien bijvoorbeeld worden alle onderdelen op een spindel gemonteerd. Ze zijn concentrisch en worden daarom stevig vastgehouden door een drieklauw op de middellijn van het werkstuk, elke keer op dezelfde manier. Hetzelfde geldt niet voor CNC frezen, waar andere vasthoudstrategieën nodig zijn.

Eenvoudige rechthoekige vormen zijn gemakkelijk op hun plaats te houden, hetzij door ze in een bankschroef te zetten, hetzij door ze rechtstreeks op het tafeloppervlak vast te klemmen.

Voor andere ongebruikelijke vormen of onderdelen kunnen echter aangepaste opspanmiddelen nodig zijn, wat een CNC-bewerkingsproject complexer en tijdrovender kan maken. Wij hebben er zelf een aantal ontworpen, die later gepatenteerd zijn.

Symmetrische onderdelen die hoofdzakelijk rond of radiaal zijn, kunnen het beste op een CNC-draaimachine bewerkt worden voor maximale efficiëntie en precisie. Maar de meeste onderdelen die wij bewerken zijn niet rond of symmetrisch, dus moeten ze op een freesmachine worden bewerkt.

Wat betekent CNC?

Computer numerieke besturing (CNC) is een methode om de besturing van gereedschapsmachines te automatiseren door middel van software die is ingebed in een microcomputer die aan het gereedschap is bevestigd. Het wordt algemeen gebruikt in de fabricage voor het bewerken van metalen en plastic onderdelen.

Bij CNC krijgt elk te vervaardigen voorwerp een speciaal computerprogramma, gewoonlijk geschreven in een internationale standaardtaal die G-code wordt genoemd, opgeslagen in en uitgevoerd door de machinebesturingseenheid (MCU), een microcomputer die aan de machine is bevestigd. Het programma bevat de instructies en parameters die de machine zal volgen, zoals de aanvoersnelheid van het materiaal en de positionering en snelheid van de onderdelen van het gereedschap.

Frezen, draaibanken, bovenfrezen, slijpmachines en lasers zijn courante werktuigmachines waarvan de bewerkingen met CNC kunnen worden geautomatiseerd. Het kan ook worden gebruikt om niet-machinewerktuigen te besturen, zoals lassen, elektronische assemblage en filament-wikkelmachines.

In een vroeg stadium van het proces maken de ingenieurs een CAD-tekening (computer-aided design) van het te vervaardigen onderdeel, waarna de tekening wordt omgezet in G-code. Het programma wordt in de MCU geladen en een menselijke operator voert een testrun uit zonder het ruwe materiaal op zijn plaats, om de juiste positionering en prestaties te garanderen. Deze stap is belangrijk omdat een verkeerde snelheid of positionering zowel de machine als het werkstuk kan beschadigen.

CNC wordt geacht meer precisie, complexiteit en herhaalbaarheid te bieden dan mogelijk is met handmatige bewerking. Andere voordelen zijn grotere nauwkeurigheid, snelheid en flexibiliteit, en mogelijkheden zoals contourbewerking, waarmee contourvormen kunnen worden gefreesd, ook in 3D-ontwerpen.

Daar staat tegenover dat CNC duurder kan zijn, meer onderhoud vergt dan andere productiemethoden en bedrijven ertoe dwingt een ervaren CNC-programmeur in dienst te nemen.